Geuroverlast en handhaving
Geuroverlast
Het komt regelmatig voor dat bewoners van woningen die in de nabijheid van een horecazaak zijn gelegen klagen over geuroverlast. De vraag is vervolgens welke eisen er gesteld worden op grond van wet- en regelgeving omtrent geur.
Regels omtrent geur
De regels omtrent geur zijn terug te vinden in het Activiteitenbesluit Milieubeheer en in de Activiteitenregeling Milieubeheer. Hierin staat kortweg aangegeven dat geurhinder dient te worden voorkomen of dient te worden beperkt tot een aanvaardbaar niveau. Wat onder een aanvaardbaar niveau moet worden verstaan wordt vervolgens niet aangegeven. Wel is in de toelichting op het Activiteitenbesluit Horeca (een document opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) aangegeven dat zolang de betreffende activiteit en de emissie in aard en omvang overeenkomen met voedselbereiding in een huishouden, het niet redelijk is hier meer of andere eisen aan te stellen dan voor huishoudens zouden gelden. Oftewel: komt de uitstoot van geur overeen met de uitstoot van een huishouden dan hoeven er in beginsel geen maatregelen te worden getroffen.
Regels in het kader van bedrijfsmatige voedselbereiding
Dit wordt echter anders als er sprake is van bedrijfsmatige voedselbereiding. In die gevallen zullen er wel maatregelen moeten worden getroffen. Daarbij worden er twee mogelijkheden geboden:
- Ten minste twee meter boven de hoogste daklijn van de binnen 25 meter van de uitmonding gelegen bebouwing een afvoer plaatsen;
- Het afvoeren van de dampen en gassen van het bereiden van voedingsmiddelen geleid door een doelmatige ontgeuringsinstallatie.
Voorts geldt dat indien gebruik wordt gemaakt van groot keukenapparatuur de dampen die vrijkomen bij het bereiden van voedingsmiddelen in de ruimte bij grillen, anders dan met houtskool, dan wel frituren of bakken in olie of vet, afgezogen en voordat zij in de buitenlucht worden afgevoerd, geleid door een doelmatig verwisselbaar of reinigbaar vetvangend filter.
Maatwerkvoorschriften
Indien blijkt dat de geurhinder boven een aanvaardbaar niveau komt vanwege het slecht functioneren van bijvoorbeeld de ontgeuringsinstallatie, kan de gemeente een aantal maatwerkvoorschriften opleggen met betrekking tot bijvoorbeeld de uitvoering en het onderhoud van de ontgeuringsinstallatie of de plaats van de afvoerpijp.
Ook behoren eenvoudige maatregelen als het dichthouden van ramen en deuren op specifieke tijdstippen tot de mogelijkheden.
Het aanleggen van een voldoende hoge afvoerpijp of een doelmatige ontgeuringsinstallatie kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Daarnaast doet zich met regelmaat de problematiek voor waar de installatie dient te worden geplaatst. Vaak is er geen mogelijkheid om een afvoerpijp vanuit de begane grond helemaal op het hoge dak te plaatsen omdat dan door diverse woningen heen moet worden gebroken. In dat geval zal naar alternatieven moeten worden gezocht, bijvoorbeeld door de voorgevel. Dat kan evenwel weer bouwvergunningsplichtig zijn en mogelijk in strijd met de eisen van welstand.
Tip
Aan te bevelen is om bij overname van een horecazaak of het wijzigen van de activiteiten van de horecazaak goed na te gaan wat de (on)mogelijkheden zijn van de te plaatsen of aan te passen installatie en afvoerpijpen van de afzuiginstallatie. Daarbij dient met name te worden gekeken in hoeverre de te plaatsen installatie(s) afdoende is, of die bouw- of omgevingsvergunningsplichtig is, maar ook of het bestemmingsplan dit toelaat.