Onrechtmatig flyeren voor evenementen; wie pak je aan?
Onrechtmatig flyeren voor evenementen; wie pak je aan?
Het onrechtmatig flyeren van evenementen is veel gemeenten een doorn in het oog. Vaak bestaat behoefte om hier tegen op te treden.
De vraag daarbij is echter: ’tegen wie mag er worden opgetreden?’. Op grond van wet en jurisprudentie mag handhavend worden opgetreden tegen degene die in een dergelijk geval wordt betrapt op het ophangen van de bewuste flyers. Vaak gebeurt dit echter op tijdstippen en plekken waarbij niet snel sprake is van een 'heterdaadje’.
Onder meer om deze reden, maar met name ook om degene te willen treffen die uiteindelijk profijt heeft gehad bij het aanbrengen van de flyers (lees: de organisator van het evenement) bekijken gemeenten vaak de mogelijkheid om ook de organisator hierop aan te spreken. Dit leidt echter tot juridische problemen.
Weliswaar mag de gemeente ook handhavend optreden tegen overtreders die niet zélf de verboden handeling hebben verricht, maar dit gaat niet zo ver dat sprake zou zijn van een soort ‘profijtbeginsel’, waarin ook tegen degene die profijt heeft gehad bij het aanbrengen van de flyers met succes handhavend kan worden opgetreden.
Het enkele feit dat de evenementenorganisator profijt heeft gehad bij het aanbrengen van de flyers is daarbij dus niet genoeg.
Daar valt overigens ook wel het nodige voor te zeggen. Stel dat dit niet zo zou zijn, dan zou bijvoorbeeld een concurrerende evenementenorganisator met succes handhaving, waaronder ook boetes, aan zijn concurrent kunnen laten opleggen.