Het zal binnen de horeca vaker dan in andere branches voorkomen dat er alcoholisch drankje tijdens werktijd door werknemer wordt genuttigd.
Is de eerste keer dat de werknemer een glas wijn drinkt, direct reden voor ontslag?
Vaak zal dit niet het geval zijn.
Anders is het als de werknemer een aantal malen schriftelijk is aangesproken op het alcoholgebruik en ook schriftelijk gewaarschuwd is voor de gevolgen van een nieuwe constatering van alcoholgebruik.
Verder speelt de inhoud van een personeelshandboek een grote rol. In een dergelijk handboek wordt door de werkgever de regels opgenomen hoe een werknemer zich op de werkvloer dient te gedragen, alsmede wat de gevolgen zijn als deze regels niet worden nageleefd. Indien in dit handboek ook regels over alcohol worden gegeven en het handboek op de arbeidsovereenkomst van toepassing is, dan kan dit de werkgever sterken in zijn ontslag aan de werknemer.
Het hof in Den Haag heeft onlangs in een ontslaggeval wegens alcoholgebruik door een werknemer geoordeeld dat dit ontslag geen stand kan houden, nu de werkgever de werknemer niet schriftelijk heeft gewaarschuwd. Bovendien stond in het personeelshandboek dat alcoholmisbruik reden voor ontslag opleverde. In dat geval ging het echter om alcoholgebruik.
Let dus op hoe bepalingen in het handboek worden gebeurd, omdat de gevolgen verstrekkend kunnen zijn, getuige voornoemde uitspraak!
Wanneer u hulp nodig heeft bij het opstellen en implementeren van een personeelshandboek, is Meester Advocaten daartoe natuurlijk altijd bereid.
Tips:
- Voor een kansrijker ontslag bij alcoholgebruik: stel een personeelshandboek op;
- Waarschuw de werknemer schriftelijk bij geconstateerd alcoholgebruik en geef duidelijk aan wat de gevolgen zijn van opvolgend geconstateerd gebruik.