De ziektewet in een nieuw (dokters)jasje
Per 1 januari 2014 is een wet aangepast die voor ondernemers van grote invloed kan zijn: de Wet modernisering Ziektewet.
Dit betekent dat u ook voor tijdelijke werknemers die ziek uit dienst gaan, gaat betalen. Het financiële risico wordt bij u als werkgever neergelegd. Let op!: er is geen sprake van loondoorbetaling; uw wga-premie gaat omhoog!
Deze wet heeft een terugwerkende kracht. Het gaat om het tijdelijke personeel met wie op of na 01 januari 2012 het dienstverband is geëindigd én op dat tijdstip ziek waren.
De wga-premie die u moet gaan betalen wordt afhankelijk van het aantal werknemers dat instroomt in de Ziektewet. Hoe meer tijdelijk personeel bij u ziek uit dienst gaat, hoe meer premie u moet betalen. En andersom: hoe minder tijdelijk personeel ziek uit dienst, hoe lager uw premie!
Aanleiding van deze nieuwe regel was dat de werkgever tot 1 januari jl. voor tijdelijk personeel niet werd geprikkeld om actie te ondernemen als deze ziek uit dienst ging. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op langdurige arbeidsongeschiktheid in het geval van werknemers met een tijdelijk dienstverband vele male groter is, dan wanneer een medewerker een vast dienstverband heeft.
Omstreeks 18 december jl. heeft de Belastingdienst voor het eerst uw nieuwe wga-premie berekend. Tip! Lees het besluit van de Belastingdienst dan ook goed door, laat uw boekhouder er naar kijken en maak, indien nodig, bezwaar! Dat kan tot uiterlijk 6 weken na ontvangst van de brief van de Belastingdienst.
Bij flexwerkers c.q. tijdelijk personeel kunt u denken aan:
- werknemers met een fictieve of tijdelijke dienstbetrekking, zoals uitzendkrachten, provisiewerkers, thuiswerkers of stagiaires, die ziek worden;
- die ziek uit dienst gaan; of
- die binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband ziek worden.
Tijdelijk personeel dat ziek is als gevolg van zwangerschap of orgaandonatie alsmede die u in dienst heeft genomen met een no risk polis, vallen niet onder deze categorie.
Tip! Overweeg geen onderscheid te maken in de aanpak van de re-integratie van tijdelijke en vast personeel. Dit kan u aanzienlijk in premie schelen.
Tip! Overweeg samen met uw boekhouder de mogelijkheid om eigen risicodrager te worden voor de Ziektewet. Maak deze overweging wel zorgvuldig: hoewel u dan geen wga-premie verschuldigd bent, neemt u wel veel verplichtingen van het UWV over, die op haar beurt ook weer tijd en geld kosten. Die kosten/baten-analyse kunnen horecaondernemers evenwel vaak bij uitstek uitvoeren.