Update horecabeleid Amsterdam
Onlangs heeft de Burgemeester van Amsterdam een rapportage uitgebracht over het nieuwer horecabeleid.
De belangrijkste aspecten daaruit betreffen achtereenvolgens:
De proef met 24-uurs locaties
In de zomer van 2012 is een oproep gedaan aan initiatiefnemers voor 24-uurs horeca. De ingediende verzoeken zijn beoordeeld op creativiteit/inventiviteit en technische/financiële haalbaarheid.
De uitkomst van de beoordeling is bekend geworden en inmiddels is de eerste 24-uurs horecavergunning verleend. Niet alle 10 beschikbare 24-uurs horecalocaties zijn vergeven, dus er zal een nieuwe, tweede ronde worden gehouden voor deze locaties.
Exploitatievergunningen voor 5 jaar voor bonafide exploitanten
Inmiddels is de vergunningstermijn van 3 jaar uit de APV gehaald, zodat nu de mogelijkheid bestaat om vergunningen eens per 5 jaar te verlenen.
Er wordt momenteel gewerkt aan de criteria waaronder ondernemers in aanmerking kunnen komen voor een dergelijke langere exploitatievergunning.
Exploitatievergunning vrije ondernemingen
Nog voor de zomer zal een besluit aan de gemeenteraad worden voorgelegd over welke categorieën horeca-exploitatie vergunningsvrij zullen mogen exploiteren. Naar verwachting zullen hier de zogenaamde mengformules op geplaatst worden, naast de bestaande uitzonderingen voor – bijvoorbeeld – horeca in sauna’s en hotels.
Transparant deurbeleid
Er is een nieuw vergunningsvoorschrift voor horecaondernemers in voorbereiding dat gericht op een transparant deurbeleid en tegen discriminatie. Eén van de punten is dat ondernemers aan de stadsdelen hun deurbeleid kenbaar moeten maken. Er wordt met betrekking tot de aanpak van mogelijke discriminatie in samenwerking met gemeente, politie, openbaar ministerie en KHN een methode ontwikkeld. Er wordt in dat kader gewerkt aan een convenant tussen het meldpunt discriminatie, politie en OOV over gegevensuitwisseling. Tevens is een bureau geselecteerd voor de uitvoering van de mysterie gastbezoeken.
Overlast en terrassen
In de stadsdelen Centrum en Zuid wordt momenteel een pilot gehouden met het meten van de geluidbelasting van horecaterrassen. Een tussentijdse evaluatie van de geluidmetingen is inmiddels bekend. De eindevaluatie volgt echter pas na het derde kwartaal van 2013.