Milieuregelgeving horecabedrijf
Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?
Adviseren over milieuregelgeving voor horecabedrijf
Bijstand in geval van handhaving door bevoegd bestuursorgaan bij (eventuele) geluidsoverlast
Voor de meeste horecabedrijven staan de regels rondom milieu in het omgevingsplan. Denk bijvoorbeeld aan regels voor geluid en geur. Soms dient een horecaondernemer een akoestisch onderzoek te laten verrichten naar de geluidsproductie van zijn inrichting.
Onder de Omgevingswet zijn er in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) direct werkende milieuregels opgenomen. Deze regels gelden in beginsel niet voor horeca, aangezien horeca door het Rijk niet als een milieubelastende activiteit in de zin van het Bal aangewezen is. Alleen in uitzonderingsgevallen zullen er regels uit het Bal voor een horeca-inrichting gelden, bijvoorbeeld als er sprake is van een bedrijfsoverstijgende activiteit, zoals een propaantank voor een horecagelegenheid in het buitengebied.
Maatwerkvoorschrift
Vaak heeft de gemeente de mogelijkheid tot het opleggen van zogenaamde maatwerkvoorschriften, om eventuele (geluids)overlast te beperken. In een dergelijk voorschrift kan bijvoorbeeld een maximum geluidsniveau voor binnen worden vastgesteld en het verplicht verzegelen van de aanwezige geluidsinstallatie op dit niveau en het verplicht gesloten houden van ramen en deuren.
Tegen het opleggen van een maatwerkvoorschrift kunt u een bezwaarschrift indienen. Een maatwerkvoorschrift is vaak pandgebonden en vervalt dan niet met – bijvoorbeeld – de verkoop van de zaak. Ook een nieuwe exploitant is dan in beginsel gehouden aan een dergelijk maatwerkvoorschrift. Wel kan een nieuw geluidrapport, al dan niet na het treffen van isolerende maatregelen, aanleiding geven voor het wijzigen of laten vervallen van het maatwerkvoorschrift.
Onze specialisten op dit onderwerp:
Raoul Meester
Advocaat
Petra Schilder Spel
Advocaat
Kenny van der Hoeven
Advocaat
Gertjan Teeuwen
Advocaat