Bezwaarschrift/Beroep
procedure

Stel een vraag

020-409 55 55

info@meesteradvocaten.nl

Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?

  • Bezwaarschriftprocedures
    Wij helpen u bij het indienen van bezwaarschriften en de verdere begeleiding van de procedure.

  • Beroepsprocedures
    Wij staan u bij in beroepszaken wanneer u het niet eens bent met de beslissing op bezwaar.

  • Voorlopige voorzieningen
    Wij ondersteunen u bij het opstarten van een bestuursrechtelijk kort geding om een voorlopige voorziening te verkrijgen.

  • Schadevergoeding
    Als er sprake is van onrechtmatige besluitvorming, kunnen wij u helpen met het verkrijgen van schadevergoeding van de overheid.

Als u als belanghebbende het niet eens bent met een besluit van een bestuursorgaan, kunt u hiertegen bezwaar aantekenen. Dit moet altijd binnen zes weken na de formele bekendmaking van het besluit gebeuren. Houd er rekening mee dat dit de officiële bekendmaking betreft en niet alleen een mededeling van het bestuursorgaan.

Hoe dient u een bezwaarschrift in?

Een bezwaarschrift moet aan een aantal minimumeisen voldoen:

  • Vermeld uw naam en adres.

  • Voeg de dagtekening toe.

  • Beschrijf het besluit waartegen het bezwaar is gericht (in de praktijk wordt vaak een kopie van het besluit bijgevoegd).

  • Geef de gronden van uw bezwaar aan, waarin u motiveert waarom u het niet eens bent met het besluit.

  • Vraag in uw bezwaarschrift om een vergoeding van de kosten.

De termijn van zes weken is fataal. Als u deze termijn overschrijdt, wordt uw bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Om meer tijd te krijgen, kunt u in eerste instantie een voorlopig bezwaarschrift (pro forma bezwaar) indienen. Dit geeft u extra tijd om de gronden van het bezwaar nader uit te werken.

Hoe verloopt de bezwaarprocedure?

Na indiening van uw bezwaarschrift wordt het besluit volledig heroverwogen door het bestuursorgaan. Meestal wordt de gemeente bijgestaan door een onafhankelijke adviescommissie, die de zaak beoordeelt. De meeste gemeenten volgen het advies van deze commissie bij de uiteindelijke beslissing. Tijdens de bezwaarprocedure kan ook een hoorzitting plaatsvinden, waarin u uw standpunt kunt toelichten.

De beslistermijn op het bezwaar bedraagt zes weken, of tien weken als er een commissie bij is betrokken. Deze termijn kan één keer worden verlengd met vier weken.

Tegen de beslissing op bezwaar kunt u beroep instellen bij de rechtbank.

Geen opschorting van het besluit

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat de gevolgen van het besluit gewoon in werking blijven tijdens de bezwaarprocedure. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u bij de rechtbank een voorlopige voorziening aanvragen.

Beroepsprocedure

Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u binnen zes weken na deze beslissing beroep instellen bij de rechtbank. Dit kan in de meeste gevallen alleen als de bezwaarschriftprocedure al is gevolgd.

Voor het indienen van een beroepschrift gelden dezelfde eisen en termijnen als voor een bezwaarschrift. U kunt ook een pro forma beroepschrift indienen, waarbij de gronden van het beroep later kunnen worden aangevuld. Het niet tijdig aanvullen kan echter leiden tot niet-ontvankelijkheid.

Bij het instellen van beroep bent u griffierechten verschuldigd. Als deze niet tijdig worden betaald, wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Ook het instellen van beroep schorst het besluit niet. Indien nodig kunt u hiervoor een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.

Voorlopige voorziening

Een voorlopige voorziening is vergelijkbaar met een kort geding in het civiel recht. Het kan worden aangevraagd wanneer u snel een tijdelijke beslissing nodig heeft om de gevolgen van een bestuursbesluit op te schorten totdat er een definitieve uitspraak is. Dit is vaak van toepassing bij urgente situaties, zoals het sluiten van een horecazaak op last van de burgemeester.

Om een voorlopige voorziening aan te vragen, moet er sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit kan op elk moment in het proces, dus tijdens bezwaar, beroep of hoger beroep.

De voorzieningenrechter kan het bestreden besluit schorsen of andere maatregelen treffen, zoals het tijdelijk toestaan dat uw horecazaak open blijft tijdens de bezwaar- of beroepsprocedure. Er moet griffierecht worden betaald voor de behandeling van een voorlopige voorziening, en dit moet vóór de zitting zijn voldaan.

Onze specialisten op dit onderwerp:

Raoul Meester
Advocaat

Gertjan Teeuwen
Advocaat