Nog ZZP’ers in de horeca?
Het NOS nieuws meldde 27 november 2024 dat de laatste maaltijdbezorger stopt met het inhuren van ZZP’ers. Ook Uber Eats zal vanaf 2025 niet langer ZZP’ers en bezorgers inschakelen via een uitzendbureau.
De horeca is een branche die met regelmaat met ZZP’ers werkt. Onder meer om aan de wisselende personeelsbehoeftes te voldoen (o.a. seizoensarbeid) en eventuele personeelstekorten op te vangen. Vanwege de voorgenomen wijzigingen per 1 januari 2025 is het verstandig om in kaart te brengen welke externe partijen worden ingeschakeld en of deze samenwerking heroverwogen en/of aangepast zal moeten worden.
Risico’s, schijnzelfstandigheid
Het inschakelen van een ZZP’er voor horecaondernemer is niet zonder risico’s. Hetzelfde geldt voor de ZZP’er zelf. Op het moment dat er sprake is van schijnzelfstandigheid bestaat het risico dat de Belastingdienst naheffingen en/of boetes oplegt voor het niet afdragen van sociale lasten, premies en verzekeringen.
Wijzigingen per 1 januari 2025
Nu is aangegeven dat vanaf 1 januari de Belastingdienst actief gaat controleren en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het zogenaamde handhavingsmoratorium wordt opgeheven. Ook worden er geen modelovereenkomsten meer goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is dus zaak dat u als horecaondernemer controleert of de ZZP’ers werken conform de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) en de wetsvoorstel VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden).
Op dit moment is de wet DBA nog van kracht. Deze wet bepaalt wanneer iemand als zelfstandige wordt beschouwd en wanneer niet. Hoewel de wet al sinds 2016 bestaat en de regels voor ZZP’ers niet veranderen, wordt de handhaving ervan vanaf begin volgend jaar aangescherpt.
Ontwikkelingen
In 2025 zijn er, naast de handhaving van de wet DBA, ook andere ontwikkelingen binnen de ZZP-markt te verwachten. Zo verschuift de verantwoordelijkheid voor het beoordelen van de arbeidsrelatie naar de opdrachtgever. Daarnaast is er een voorstel voor een minimumtarief van € 33,- per uur voor ZZP’ers. Dit minimumtarief maakt deel uit van de wet VBAR, een wetsvoorstel van voormalig minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een uurtarief onder dit bedrag kan volgens dit voorstel duiden op een verkapt dienstverband.
De wet VBAR is bedoeld om de wet DBA te vervangen. Naar verwachting treedt de wet VBAR in 2026 in werking. Het doel is om met behoud van dezelfde financiële consequenties meer duidelijkheid te bieden over de criteria voor schijnzelfstandigheid.
Inventariseer, evalueer en maak duidelijke afspraken
Het is dus van belang met de ZZP’ers duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen, ook om zoveel als mogelijk schijnzelfstandigheid te voorkomen. In dat verband is het onder meer van belang:
· Dat de ZZP’er niet onder directe leiding en toezicht van de horecaondernemer werkt;
· De ZZP’er het werk zelfstandig moet kunnen inrichten en uitvoeren;
· ZZP’ers hun eigen werktijden te laten bepalen;
· Met verschillende ZZP’ers te werken om zo langdurige samenwerking met dezelfde ZZP’er te voorkomen;
· Voorkom volledige afhankelijkheid van de ZZP’ers van uw onderneming voor hun inkomen;
· Houd vinger aan de pols of ze ook meerdere opdrachtgevers hebben.
U als horecaondernemer zal dus de ZZP’ers moeten behandelen als een externe partij die buiten het vaste team valt. Dus ook geen voordelen van het vaste dienstverband hebben (geen kerstpakket, teamuitje etc.).
Financieel
Zorg dat de ZZP’er de opdrachten factureert en er geen sprake is van een maandsalaris of vast uurtarief. Betrek hier uw salarisadministratie bij om ervoor zorg te dragen dat deze betalingen niet gaan lijken op de vaste standaard salarisstructuren van uw onderneming.
Conclusie
Kortom, met de strengere handhaving op komst is het raadzaam om in kaart te brengen met welk extern personeel u werkt, nauwkeurig na te gaan hoe de samenwerking feitelijk verloopt én de vastlegging is (scan uw contracten!). Er zullen mogelijk aanvullende duidelijke afspraken gemaakt moeten worden met deze externe partijen over de zelfstandigheid en de inzet van ZZP’ers.
Vragen?
Hebt u eventuele vragen of wenst u meer informatie over het inhuren van ZZP’ers in uw organisatie? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten van de sectie civiel recht van Meester Advocaten.