Is de horeca-cao van toepassing op de arbeidscontracten van uw werknemers?

Het lijkt niet zo moeilijk. Als u een café, restaurant, hotel, cafetaria, lunchroom en/of cateringbedrijf heeft, valt uw personeel (waarschijnlijk) onder de horeca-cao. Toch is het niet altijd duidelijk. Hoe zit het als uw onderneming meerdere activiteiten uitoefent (bijvoorbeeld een koffiehoekje in een winkel, een brouwerij met een proeflokaal, etc.)? En wat als de activiteiten voornamelijk gericht zijn op het bereiden en bezorgen van maaltijden?

Horeca-cao en werkingssfeer

Valt uw bedrijf onder de werkingssfeer van de horeca-cao? De horeca-cao zelf bepaalt dat er sprake moet zijn van een horecabedrijf. Onder een horecabedrijf wordt verstaan dat er maaltijden, spijzen of dranken verstrekt worden die ter plaatse genuttigd kunnen worden of wanneer er sprake is van directe consumptie (bijvoorbeeld een koffie to go of een ijsje). Bij verstrekking ter plaatse gaat het erom dat in uw bedrijf eten of drinken genuttigd kan worden aan een tafel of bar.

Vervolgens valt u(w personeel) alleen onder de horeca-cao indien uw onderneming in hoofdzaak activiteiten verricht die vallen onder het horecabedrijf. Dit is het geval wanneer de totale loonsom uit horeca-activiteiten meer dan 50% van de totale loonsom uitmaakt.

Daarnaast zijn er uitzonderingen mogelijk. De horeca-cao is niet van toepassing op een individuele werknemer die onder de werkingssfeer van de cao voor de cateringbranche valt. Ook hebben werkgevers de mogelijkheid om dispensatie te verzoeken van de toepassing van de horeca-cao (mits voldaan is aan bepaalde voorwaarden).

Maaltijdbezorging

De werkingssfeer van de horeca-cao blijft een belangrijk onderwerp, omdat de cao specifieke bepalingen over arbeidsvoorwaarden bevat, zoals de hoogte van de loondoorbetaling tijdens ziekte. Dat het van belang is om te weten welke cao van toepassing is, onderstreept een recent arrest van het hof Amsterdam (7 januari 2025). In de zaak die aan het hof Amsterdam is voorgelegd, ging het om de vraag of Sushipoint onder de werkingssfeer van de horeca-cao valt en of zij (dus) op grond van de horeca-cao gehouden is tot doorbetaling van 95% van het overeengekomen loon tijdens het eerste ziektejaar. De kantonrechter oordeelde in eerste instantie dat de horeca-cao van toepassing was en dat Sushipoint dus moest betalen (conform de horeca-cao). Het hof Amsterdam dacht daar anders over. Volgens het hof valt Sushipoint niet binnen de werkingssfeer van de horeca-cao. De activiteiten van Sushipoint zijn volgens het hof wel gericht op het bereiden en bezorgen van maaltijden, maar de vestiging biedt geen faciliteiten voor consumptie ter plaatse en de inrichting is beperkt tot een kleine wachtruimte zonder servies.

Belang toepassing juiste cao!

Het toepassen van een onjuiste cao kan vergaande gevolgen hebben, althans wanneer de cao die u toepast minder gunstig is. Vaak speelt een eventuele discussie over de toepasselijkheid van een cao pas op wanneer er al een arbeidsconflict is, of na uitdiensttreding, wanneer (gemachtigden van) werknemers hierop wijzen. Mocht u twijfelen, win dan juridisch advies in. Bij voorkeur voordat daarover discussie is ontstaan.

Vorige
Vorige

Onrechtmatige sluiting bedrijfspand; vergoeding gederfde huurinkomsten door burgemeester

Volgende
Volgende

Bedrijfsongevallen in de horeca