Dwangsomprocedure
Horeca

Stel een vraag

020-409 55 55

info@meesteradvocaten.nl

Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?

  • Verzoek tot handhaving
    Wij kunnen namens u een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.

  • Advies over een zienswijze
    Wij helpen u bij het opstellen van een zienswijze tegen een voorgenomen last onder dwangsom.

    Bezwaarprocedure
    Wij begeleiden u bij bezwaar- en beroepsprocedures tegen opgelegde dwangsommen.

  • Verzoek tot intrekking van de dwangsom
    Wij kunnen de gemeente verzoeken om een opgelegde dwangsom in te trekken nadat een jaar is verstreken.

  • Advies over bredere handhavingstrajecten
    Wij adviseren u over handhaving in bredere zin, om overtredingen in de toekomst te voorkomen.

In de horeca geldt een complex systeem van regelgeving, wat betekent dat er veel manieren zijn waarop een horecaondernemer in overtreding kan zijn. Als de gemeente een overtreding constateert, kan zij een dwangsom opleggen om de ondernemer te dwingen de situatie te herstellen. In sommige gevallen kan zelfs preventief een dwangsom worden opgelegd, nog voordat er een overtreding is geconstateerd.

De stappen van de dwangsomprocedure

De dwangsomprocedure bestaat uit verschillende fasen:

  • Constatering van de overtreding
    De gemeente stelt vast welke regels zijn overtreden, door wie, waar en waarmee de overtreding is begaan. Het bestuursorgaan heeft de plicht om overtuigend bewijs te leveren van de overtreding.

  • Legaliteitsonderzoek
    De gemeente onderzoekt of de overtreding kan worden gelegaliseerd, bijvoorbeeld door het alsnog aanvragen van een vergunning. Als legalisatie mogelijk is, krijgt de horecaondernemer de kans om de situatie te herstellen.

  • Handhaving
    Als legalisatie niet mogelijk is, moet de gemeente overgaan tot handhaving. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bestuursdwang (zoals sluiting van een pand), het opleggen van een dwangsom of het intrekken van een vergunning.

  • Opleggen van een dwangsom
    De gemeente geeft een formele waarschuwing en legt een ‘last onder dwangsom’ op. Hierin staat welke illegale situatie moet worden beëindigd en binnen welke termijn. Als de ondernemer de overtreding niet binnen de gestelde termijn herstelt, moet hij de dwangsom betalen.

  • Bezwaar maken
    Tegen het dwangsombesluit kan bezwaar worden gemaakt. Een bezwaarprocedure schorst echter niet automatisch de invordering van de dwangsom. Dit kan alleen worden voorkomen door een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter.

Advocaat inschakelen bij een dwangsomprocedure

Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen bij een dwangsomprocedure, maar het kan wel verstandig zijn. Meester Advocaten heeft ruime ervaring met dwangsomprocedures en kan u op verschillende manieren bijstaan, zowel zichtbaar als op de achtergrond.

Onze specialisten op dit onderwerp:

Raoul Meester
Advocaat

Gertjan Teeuwen
Advocaat