Vergunningsprocedure
Horeca
Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?
Begeleiding bij de vergunningsaanvraag
Wij helpen bij het indienen van een optimale aanvraag.Advies en procedures
Wij adviseren en procederen bij gedeeltelijke of volledige weigering van vergunningen.Handhavingsverzoeken
Wij ondersteunen bij verzoeken om handhaving.Ondersteuning voor startende ondernemers
Wij adviseren startende horecabedrijven over de benodigde vergunningen.Versnelling van het proces
Wij helpen bij het verkorten van de doorlooptijd van de aanvraag en vergroten de kans op succes.Volledige ontzorging
Wij onderhouden contact met de gemeente en nemen desgewenst het hele vergunningstraject uit handen.
Als horecaondernemer heb je vaak te maken met verschillende soorten vergunningen. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de aanvragen, zijn er toch enkele verschillen per type vergunning en gemeente.
Hoe vraag je een vergunning aan?
Voor de Alcoholwetvergunning geldt landelijk hetzelfde aanvraagformulier, dat je bij de gemeente kunt opvragen. Voor andere vergunningen hebben sommige gemeenten hun eigen standaardformulieren ontwikkeld. Zorg ervoor dat je altijd het juiste formulier gebruikt en dat je aanvraag volledig is.
Is de aanvraag volledig?
Zodra je aanvraag is ingediend, beoordeelt het bestuursorgaan of deze volledig is. Als de aanvraag onvolledig blijkt, krijg je de kans om de ontbrekende informatie aan te leveren. Dit schort de beslistermijn op tot de aanvraag compleet is.
De rol van de Wet Bibob
Bij het aanvragen van horecavergunningen kan de gemeente je verplichten een Bibob-vragenlijst in te vullen. Deze wet is bedoeld om criminele activiteiten tegen te gaan. Meer informatie over de Bibob-procedure vind je elders op onze website.
Termijnen voor aanvragen
Voor sommige vergunningen geldt dat ze binnen een bepaalde termijn vóór een evenement of activiteit moeten worden aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen voor evenementen zoals carnaval of Koningsdag. Ook het verlengen van een exploitatievergunning kan binnen een bepaalde termijn moeten gebeuren.
Gemeenten hebben enige vrijheid om termijnen te stellen voor het indienen van een aanvraag, maar deze moeten wel redelijk en proportioneel zijn.
Beslissing op de aanvraag
Nadat je aanvraag is ingediend, kan het bestuursorgaan drie soorten beslissingen nemen:
De aanvraag is niet ontvankelijk.
De aanvraag wordt goedgekeurd en de vergunning verleend.
De aanvraag wordt afgewezen.
Termijn voor een beslissing
In de meeste gevallen moet het bestuursorgaan binnen acht weken een beslissing nemen nadat de aanvraag volledig is. In de praktijk komt het vaak voor dat gemeenten deze termijn niet halen. Als de termijn verstreken is zonder beslissing, kun je de gemeente in gebreke stellen. Als er binnen twee weken nog steeds geen beslissing is, kan de gemeente een dwangsom opgelegd krijgen en kun je via de rechtbank een beslissing afdwingen.
Advocaat inschakelen
Hoewel het niet verplicht is om een advocaat in te schakelen bij een vergunningsprocedure, kan het vaak verstandig zijn. Een advocaat kan op de achtergrond adviseren of een volledige procedure begeleiden, afhankelijk van je wensen.
Onze specialisten op dit onderwerp:
Raoul Meester
Advocaat
Petra Schilder Spel
Advocaat
Kenny van der Hoeven
Advocaat
Gertjan Teeuwen
Advocaat