Sluitingsprocedure
voor Horecabedrijven

Stel een vraag

020-409 55 55

info@meesteradvocaten.nl

Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?

  • Begeleiding van sluitingsprocedures
    Wij ondersteunen bij sluitingsprocedures, waaronder het indienen van een bezwaarschrift, voorlopige voorziening inclusief de begeleiding van het opstellen van een Plan van Aanpak.

  • Spoedtrajecten
    Wij begeleiden acute sluitingen van panden, bijvoorbeeld vanwege brandveiligheid of openbare orde-incidenten.

  • Schadevergoeding bij onrechtmatige sluiting
    Wij kunnen ondernemers bijstaan bij het verkrijgen van schadevergoeding als de sluiting onrechtmatig blijkt te zijn.

  • Heropening van het bedrijf
    Wij adviseren over maatregelen die nodig zijn om het bedrijf te heropenen.

Horecabedrijven kunnen om verschillende redenen worden gesloten, zoals overtreding van vergunningsvoorwaarden, vondst van wapens of drugs, vechtpartijen of andere openbare orde-incidenten. Het sluiten van een horecazaak heeft vaak grote gevolgen voor de ondernemer, en daarom dient de gemeente zorgvuldig te handelen voordat zij tot sluiting overgaat.

Redenen voor sluiting

Er zijn verschillende redenen waarom een horecabedrijf gesloten kan worden, zoals:

  • Overtreding van de Opiumwet (bijvoorbeeld aanwezigheid van een handelsvoorraad drugs);

  • Vecht- of schietpartij;

  • Overtreding van milieuregels;

  • Discriminatie;

  • Geen (geldige) vergunning (Alcoholwetvergunning, gebruiksvergunning of exploitatievergunning).

De stappen in de sluitingsprocedure

  1. Constatering van het probleem: De gemeente stelt vast dat er een grond voor sluiting is. Soms gaat hier een observatie van bijvoorbeeld de politie aan vooraf.

  2. Interne afweging door de gemeente: De gemeente weegt af of de overtreding een sluiting rechtvaardigt, rekening houdend met de ernst van de overtreding, het belang van de ondernemer en de openbare orde.

  3. Voornemen tot sluiting: De gemeente kondigt schriftelijk aan dat zij van plan is het horecabedrijf te sluiten en geeft de ondernemer de kans om zijn zienswijze kenbaar te maken.

  4. Zienswijze van de ondernemer: De ondernemer kan schriftelijk of mondeling reageren op het voorgenomen besluit. Dit kan eventuele misverstanden wegnemen en leidt vaak tot een zorgvuldiger besluit.

  5. Besluit tot sluiting: Na de zienswijze neemt de gemeente een definitief besluit. Dit besluit kan door de politie worden uitgereikt. De ondernemer kan hiertegen bezwaar maken.

  6. Bezwaarprocedure: Binnen zes weken na het besluit kan een bezwaarschrift worden ingediend. Het bedrijf blijft echter gesloten tijdens deze procedure.

  7. Voorlopige voorziening: Aangezien de bezwaarprocedure enige tijd kan duren, kan de ondernemer bij de rechter om een voorlopige voorziening vragen om het bedrijf sneller te heropenen.

  8. Beroepsprocedure: Als de ondernemer het niet eens is met de uitkomst van de bezwaarprocedure, kan hij beroep instellen bij de rechtbank. Ook hier geldt dat het bedrijf tijdens de beroepsprocedure gesloten blijft, tenzij een voorlopige voorziening wordt toegekend.

  9. Verzoek tot heropening: Los van de juridische procedure kan de ondernemer bij de gemeente een verzoek indienen om het bedrijf te heropenen. Dit verzoek kan bijvoorbeeld kans van slagen hebben als de openbare orde is hersteld. Onderdeel van het verzoek tot heropening is vaak een “Plan van Aanpak”.

Meer over ‘in beroep gaan’

Als u  het niet eens bent met de beslissing op het bezwaarschrift, kunt u binnen 6 weken na deze beslissing beroep (laten) instellen bij de rechtbank. Dit kan over het algemeen alleen als eerst de bezwaarschriftprocedure is gevolgd. Voor het indienen van het beroepschrift gelden dezelfde eisen en termijnen als voor het indienen van een bezwaarschrift. Ook hier bestaat de mogelijkheid om een pro forma beroepschrift in te dienen. De gronden van het beroep dienen dan wel tijdig te worden aangevuld. Het uitblijven daarvan levert niet-ontvankelijkheid op.

Anders dan bij de bezwaarschriftprocedure bent u bij het instellen van beroep griffierecht verschuldigd. Indien dit niet tijdig wordt betaald, wordt het beroep niet-ontvankelijkheid verklaard.

Het bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen dient naar aanleiding van het beroepschrift een verweerschrift in en stuurt de relevante stukken aan de rechtbank op. De rechtbank kan een zitting gelasten, maar is daartoe niet verplicht. De rechtbank doet schriftelijk uitspraak. De mogelijkheid bestaat om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan.

Ook het indienen van beroep (net als het aantekenen van bezwaar) heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat de gevolgen van het besluit waarmee u het niet eens bent, niet worden opgeschort. Om dit wel te kunnen bereiken, bestaat de mogelijkheid bij de rechtbank een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen.

Hoger beroep

Indien het beroep ongegrond is verklaard staat hiertegen hoger beroep open.

Onze specialisten op dit onderwerp:

Raoul Meester
Advocaat

Gertjan Teeuwen
Advocaat