Ondernemingsrecht
belangrijke keuzes en uitdagingen
Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?
Begeleiding bij het opstellen van overeenkomsten
Advies over bedrijfsstructuren en juridische samenwerking
Begeleiding bij bedrijfsoverdrachten
Ondersteuning bij personeelsparticipatie
Als (startende) horecaondernemer moet u belangrijke beslissingen nemen over de juridische structuur van uw bedrijf. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm, zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of besloten vennootschap (B.V.), heeft grote gevolgen voor uw aansprakelijkheid, belastingverplichtingen en samenwerkingsafspraken. Meester Advocaten kan u helpen bij het maken van de juiste keuze, rekening houdend met juridische, fiscale en bedrijfsspecifieke factoren.
Keuze van de rechtsvorm
De keuze voor de juiste rechtsvorm hangt af van meerdere factoren. Gaat u alleen ondernemen of samen met anderen? Wat brengen uw partners in de samenwerking in? En welke juridische en fiscale gevolgen zijn verbonden aan de verschillende opties? Zo kan het in de horeca, zeker wanneer culturele activiteiten onderdeel uitmaken van het bedrijfsmodel, van belang zijn om de combinatie van een stichting en een B.V. te overwegen.
Bedrijfsoverdracht en managementovereenkomsten
De verkoop of overdracht van een horecabedrijf vraagt om specifieke juridische kennis. Meester Advocaten begeleidt regelmatig bedrijfsoverdrachten, waarbij zowel privaatrechtelijke als bestuursrechtelijke kwesties aan bod komen. Daarnaast helpen wij bij het opstellen van management- en aandeelhoudersovereenkomsten, om de rollen en verantwoordelijkheden binnen de onderneming duidelijk vast te leggen.
Relatie vergunningen en Wet Bibob
Bij het opstellen van overeenkomsten, zoals aandeelhoudersovereenkomsten, moet er rekening worden gehouden met de Wet Bibob. Deze wet kan van invloed zijn op de bedrijfsvoering als een van de vennoten later niet door de toetsing komt. Meester Advocaten adviseert hoe u integriteitsclausules kunt opnemen om toekomstige problemen te beperken.
Schriftelijke afspraken: een must voor ondernemers
Ondernemers besteden vaak te weinig tijd aan het vastleggen van afspraken in contracten. Veelal wordt teruggevallen op standaardcontracten, wat later tot grote problemen kan leiden. Het is van cruciaal belang om al bij de start van het bedrijf goede afspraken te maken over bijvoorbeeld:
Hoe handelen we bij een conflict tussen de zakenpartners?
Wat gebeurt er als een van de partners langdurig arbeidsongeschikt raakt?
Mag een partner naast het huidige bedrijf ook andere ondernemingen opzetten?
Hoe wordt omgegaan met een situatie van staking van stemmen?
Bij complexe bedrijfsstructuren, zoals een B.V., zijn gedetailleerde afspraken tussen aandeelhouders en management van groot belang. Meester Advocaten helpt u met het opstellen van goed doordachte aandeelhouders- en managementovereenkomsten.
Conflicten binnen het bedrijf
Het is niet ongebruikelijk dat er binnen een bedrijf conflicten ontstaan, bijvoorbeeld doordat een partner zijn aandeel niet nakomt of omdat er onenigheid is over de winstverdeling. Helaas blijkt vaak dat er geen goede afspraken zijn vastgelegd in de contracten, wat het oplossen van geschillen bemoeilijkt. De aanpak voor het oplossen van conflicten hangt af van de gekozen rechtsvorm en de specifieke situatie.
Praktijkvoorbeeld: samenwerking en conflicten
Twee horecazakenpartners startten samen een vennootschap onder firma (vof). Na verloop van tijd bleek dat de ene vennoot veel minder inspanning leverde dan de andere, wat tot spanningen leidde. Uiteindelijk wilde een van de partners de ander uitkopen, maar zij kwamen niet tot een overeenkomst over de waarde van de goodwill. Doordat er geen duidelijke afspraken waren vastgelegd, liepen de kosten voor advocaten hoger op dan de uiteindelijke waarde van de goodwill.
Onze specialisten op het gebied van ondernemingsrecht
Raoul Meester
Advocaat
Myrte Winters
Advocaat
Kim Aupers
Advocaat