Tips
- Nadat te kennen is gegeven dat er tot sluiting wordt overgegaan is het verstandig om direct kenbaar te maken dat u hiertegen een zienswijze kenbaar wenst te maken.
- Maak over de sluiting afspraken met de gemeente en de politie over zaken als onder meer afsluiting van elektriciteit, het weghalen van eventuele restvoorraad, het benaderen van de (lokale) media, etc.
- Zorg ervoor dat u met de gemeente en politie goede afspraken maakt over het zo spoedig mogelijk beschikken over het volledige dossier van de gemeente, inclusief alle eventuele relevante processenverbaal en dergelijke.
- Ga na in hoeverre u niet reeds direct maatregelen kunt treffen die toekomstige herhaling van de bewuste situatie kunnen voorkomen.
- Schakel in een dergelijke situatie altijd een deskundig adviseur/advocaat in die ervaring heeft in vergelijkbare zaken.
- Probeer zo spoedig mogelijk na te gaan in hoeverre de sluitingsgrond van de gemeente gerechtvaardigd/wettig is.
- Probeer na te gaan hoe het bestuursorgaan in het verleden in vergelijkbare situaties binnen de gemeente heeft gehandeld (o.a. of ook in die situaties is overgegaan tot sluiting, zo ja; hoelang deze sluiting heeft geduurd, etc.)
- Ga binnen de gemeente na in hoeverre er ten aanzien van de overtreden norm gemeentelijk beleid is opgesteld (en kenbaar gemaakt).
- Ga tevens binnen de gemeente na in hoeverre er handhavingsbeleid is opgesteld.
- Realiseer dat los van de gerechtelijk procedure over de sluiting er wellicht een mogelijkheid bestaat om een verzoek tot heropening in te dienen. Ga niet over tot het indienen van een dergelijk verzoek zonder vooroverleg met de gemeente en redelijke kans van slagen.