Tips
- Informeer voorafgaand aan de verkoop bij uw gemeente in hoeverre de Wet Bibob is ingevoerd.
- Informeer voorafgaand aan de verkoop bij uw gemeente of de zaak al voorafgaand aan het verstrekken van horecavergunning geopend mag zijn. Vraag daarbij tevens in hoeverre daaraan eventuele voorwaarden zijn verbonden.
- Veel gemeenten stellen de koper binnen een bepaalde termijn in de gelegenheid om een horecavergunning aan te vragen. Mocht deze termijn, bijvoorbeeld 4 weken, zijn verstreken, dan dient de zaak sowieso gesloten te worden totdat op de aanvraag horecavergunning is beslist. Ga na in hoeverre een dergelijke termijn binnen de gemeente geldt.
- Mocht er een dergelijke termijn gelden, dan dient bij het opstellen van het koopcontract hiermee rekening te worden gehouden. Zo is het mogelijk om de datum van de levering van het bedrijf juist in verband met deze regelgeving iets op te schorten.
- Controleer altijd in hoeverre de verkoper in het bezit is van een geldige Drank- en Horecavergunning en een geldige exploitatievergunning (voor zover in de bewuste gemeente met een systeem van exploitatievergunning wordt gewerkt). Dit kan van invloed zijn op de vraag of het bedrijf geopend mag blijven. Veel gemeenten stellen namelijk als voorwaarde dat u alleen geopend mag zijn zonder al in het bezit te zijn van een nieuwe vergunning, indien de oude vergunning correct en geldig was.